Naša agencija će Vas odvesti u nezaboravni šoping – u najveći tržni centar u regionu „Mepas Mall“ u Mostaru.

Mostar je grad u Bosni i Hercegovini. Smatra se da je baš Mostar kulturno i privredno središte Hercegovine. Ime je dobio po čuvarima mostova (mostarima), na obalama rijeke Neretve. Grad je poznat po čuvenom Starom mostu, izgrađenom u 16. veku, koji simbolizuje vezu između zapadne i istočne kulture.

Čuveni most su srušile snage HVO 9. novembra 1993. godine, da bi nakon rata 2004. godine most ponovo bio izgrađen. Stari most je prvi kulturni spomenik u Bosni i Hercegovini koji se nalazi na UNESCO-voj listi zaštićenih spomenika kulture svijeta.

Stari most, Mostar, Bosna i Hercegovina, Foto: Pixabay/artfotodesign

Na izlet u Mostar polazimo našim modernim, komfornim, klimatizovanim vozilima i vozimo se duž crnogorske obale, preko granice do Trebinja. U Trebinju možemo napraviti kratku pauzu nakon koje nastavljamo preko Stolca i Ljubinja prema Mostaru. Ako želite da se tokom posjete Mostaru upoznate i sa njegovim kulturno-istorijskim spomenicima, povešćemo Vas u Stari grad koji možete obići u pratnji lokalnog vodiča.

Sve građevine u Starom gradu zadržale su svoj autentični izgled pa ćete se osjetiti kao da ste putovali kroz vreme, a ispuniće Vas duh Orijenta na svakom koraku.

Ian: „Stvarno smo uživali na ovom putu za Mostar. Tradicija, istorija… Mostar je definitivno mjesto koje ćemo pamtiti!“

Panorama, Mostar, Bosna i Hercegovina, foto: Ramirez HUN, Wikimedia

Mehmed Koski pašina džamija, sagrađena 1617. godine, je jedina džamija u kojoj su očuvani originalni ornamenti i boja zidova. Bićete u prilici da posjetite i tipičnu tursku kuću u kojoj će Vas upoznati sa običajima i načinom života Muslimana u Mostaru. Sa druge strane, građevine iz austro-ugarske epohe upotpunjuju bogatu arhitekturu grada. Ova kulturna raznolikost je ono što Starom gradu Mostaru daje posebnu čar. Uprkos burnoj istoriji u ovim krajevima, Mostar i dan danas teži da održi sklad zajedničkog života svih onih koji u njemu žive. Sа svojim muslimаnskim, kаtoličkim, prаvoslаvnim i jevrejskim hramovima, Mostаr je dаnаs jedini istinski multietnički grаd u ovoj oblаsti.

Konobarica, Mostar, Bosna i Hercegovina, foto: Adam Jones, Wikipedia

Nakon obilaska Starog grada, preporučili bismo Vam polazak na ručak u jednom od nacionalnih restorana, u kojem ćete imati priliku daa okusite tradicionalne specijalitete. Omiljeno jelo širom Bosne i Hercegovine (pa i stare Jugoslavije) su ćevapi. Ćevapi imaju svoje korijene na Balkanu od osmanskog perioda, i predstavljaju glavni regionalni specijalitet. Postoje brojni restorani nazvani ćevabdžinice koje su specijalizovane za pripremanje i serviranje ćevapa.

Heder: „Ljubazno i nasmejano osoblje, brza usluga i fer cijene. A hrana… Hrana u Mostaru je fenomenalna! Preporučujem je čak i za doručak!“

Ćevapi se uglavnom serviraju od 5 do 10 komada na tanjiru ili u somunu (lepinji), često sa izrezanim lukom, pavlakom ili kajmakom, ajvarom, feta sirom, mljevenom crvenom paprikom… Mostarski ćevapi su napravljeni od dva tipa mljevenog goveđeg mesa, ručno mješanog, oblikovanog sa lijevkom, i spremljeni su na roštilju.

Ćevapi, Mostar, Bosna i Hercegovina, foto: Haydn Blackey, Wikipedia

Drugo jelo koje bismo Vama preporučili da okusite dok ste u Mostaru jeste burek. Naravno, tu je i nezaobilazna sarma. Sarma se pravi od mješavine riže i mes,a umotane u listove kisjelog kupusa. Prema tradiciji ovo jelo se pravi tokom zimskim dana kao i za velike vjerske praznike poput Bajrama i Božića. A za „kraj“, ne zaboravite daa probate turkse kolače.

Kolači će Vas zasladiti i dati dodatnu energiju za šoping. A dodatna energija će Vam svakako trebati za posjetu najluksuznijem i najvećem šoping centru u regionu!

Mostar je od 2012. godine prepoznatljiv i po prelijepom trgovačkom centru, koji se prostire na nevjerovatnih 100.000 hiljada kvadratnih metara (sedam nadzemnih spratova). Ako je suditi prema osmijesima Mostaraca i svih drugih koji izlaze iz Mepas Malla, ovaj šoping centar nudi potpuno novi doživljaj kupovine.

Ivan: „Proteklog mjeseca bio sam u Mostaru sa prijateljima i odmah smo otišli do McDonald’sa da pojedemo nešto.“

U Mepas Mallu možete pronaći više od 80 prodavnica, kafića, restorana i dodatnih sadržaja koji su do skoro bili rezervisani samo za neke svjetske metropole. Tako će zaljubljenici u modu lako odabrati nešto od Bershke, Stradivariusa, Zare, Pull&Beara, New Yorkera, Terranove, S’Olivera. Levi’sa, Orsaya, i još mnogih drugih.

Možda će Vam se od bogate ponude u Mepas Mallu i zavrtjeti u glavi, ali jedno je sigurno – ko je pošao sa nama na izlet u Mostar, nije se vratio razočaran.

Call/Viber/Whatsapp: +38268232112
E-mail: office@transfermontenegro.com

LEAVE A REPLY