Manastir Ostrog je manastir Srpske pravoslavne crkve smješten uz skoro vertikalnu liticu, visoko na planini Ostroška greda (po kojoj je i dobio ime) u Crnoj Gori.

Manastir Ostrog, Crna Gora, foto: Diego Delso, delso.photo, License CC-BY-SA, Wikimedia

Manastir je 1665. godine osnovao hercegovački mitropolit Vasilije, koji se u njemu i upokojio 1671. godine. Sedam godina nakon smrti proglašen je za sveca i čudotvorca.

Iz stijene pored koje je izdahnuo izrasla je vinova loza, iako u stijeni nema ni malo zemlje. Zbog toga se vjeruje da su plodovi ove loze lijek za neplodnost. To je samo jedno od mnogobrojnih čuda Svetog Vasilija.

Manastir Ostrog nije samo svetilište pravoslavnih, već svetilište svih vjernika svijeta koji dolaze ovdje da se poklone moštima Svetog Vasilija, tražeci lijek za dušu i tijelo. Poslije Hristovog groba i Svete Gore, vjeruje se da je manastir Ostrog treće najposjećenije svetilište u hrišćanskom svijetu.

Ričard: „Mi nismo naročito religiozni, ali smo bili dirnuti izgledom manastira i njegovog okruženja, i velikog broja ljudi koji ovdje dolaze na hodočašće. Istorija manastira Ostrog je fascinantna, a pogled koji se sa njega pruža… jednostavno spektakularan!“

Manastir Ostrog sastoji se iz Gornjeg i Donjeg manastira.

Gornji manastir uklesan je na visini od 900 m u skoro vertikalnu planinu Ostrog, sa koje se pruža pogled na ravnicu Bjelopavlića. Jednim dijelom uvučen je u udubljenja planine i čine ga dvije crkve: Vavedenje Bogordice i Sveti krst – zadužbine Vasilija Ostroškog. U pećinskoj crkvi Vavedenja Bogorodice (na donjem nivou) počivaju mošti Svetog Vasilija. Njegovo sveto tijelo u cjelosti počiva u ostroškoj isposnici, nepodložno zakonu truljenja, već više od trista godina. Manastir krase freske naših slavnih slikara iz 17. vijeka, jednim dijelom oslikane na stijenama planine Ostrog. Crkva Sv. Krsta se nalazi u gornjem manastirskom nivou i nju je živopisao majstor Radul prilagođavajući freske prirodnom obliku stijena.

Plato ispred manastira Ostrog, Crna Gora, foto: Gavinevans, Wikimedia

Donji manastir sagradjen je u 19. vijeku, a čine ga crkva Svete Trojice, manastirski konaci i vjerska škola osnovana u 18. vijeku. U njemu se danas redovno održavaju liturgije, obavljaju krštenja i vjenčanja. Od Gornjeg do Donjeg manastira vodi asfaltni put dug 5 km, a pjesačka staza kroz šumu je mnogo kraća i može se preći za oko 25 minuta. Da biste osjetili veličinu ovog mjesta, pođite pješke ovom stazom kao najskromniji hodočasnik.

Niki: „Ovo nije samo turistička destinacija. Ovo je sveto mjesto za sve one koji dolaze da se pomole Sv. Vasiliju za njegova čudotvorstva. Čak i oni koji ovdje dolaze kao turisti, će se složiti da je manastir Ostrog mjesto na kojem su osjetili spokoj i specijalnu energiju.“

Manastir Ostrog nije samo sakralni već i kulturno – istorijski spomenik. On svjedoči o vremenu prošlom i sadašnjem, svjedoči o jednom vjerovanju, o kulturi i tradiciji naroda koji vjekovima živi na ovom prostoru.

Loza Sv. Vasilija, Manastir Ostrog, Crna Gora, foto: Etan J. Tal, Wikimedia

Više informacija o istorijatu manastira, o životu i čudima Sv. Vasilija, i aktuelnostima iz manastira, možete pronaći na zvaničnom portalu Manastira Ostrog – http://manastirostrog.com/

Obilazak Manastira Ostrog započinjemo sa mjesta koje Vama naviše odgovara.

Vozimo se modernim, udobnim, klimatizovanim vozilima, preko Cetinja, Petrovačke gore ili Sutomora (tunel Sozina), zatim Podgorice, prema Nikšiću. Od magistralnog puta Podgorica – Nikšic odvajamo se krivudavim, planinskim putem ka Ostrogu, odakle se pruža pogled na plodnu Bjelopavlićku ravnicu i rijeku Zetu. Zaustavljamo se na parkingu Donjeg manastira, odakle pješačimo do Gornjeg manastira. Pri dolasku u manastir najprije posjećujemo mošti Svetog Vasilija u crkvi Vavedenja Bogorodice, a zatim i ostatak manastira gdje ćete imati prilike da vidite i čujete nevjerovatne priče o ostroškim čudima. Nakon posjete Gornjeg, spuštamo se ka Donjem manastiru.

Naravno, svaki obilazak možemo prilagoditi Vašim željama i organizovati ga tako da možete maksimalno iskoristiti vrijeme tokom Vašeg boravka u Crnoj Gori.

Elena: „Predivno mjesto koje morate posjetiti bilo da vjerujete u Boga ili ne. Drugačija atmosfera, veoma spiritualna, uz predivne priče o manastiru i Sv. Vasiliju. Svijeće su jeftine, i svako dobija ulje i svetu vodu kao poklon od manastira. Budite uljudni i pokrijte ramena i kolena prije ulaska u manastir.“

Call/Viber/Whatsapp: +38268232112
E-mail: office@transfermontenegro.com