Boka Kotorska (skraćeno samo Boka) je najveći zaliv Jadranskog mora. Duboko je zašla pod litice Lovćena i Orjena kao da ih je razmakla snagom vode.

Boka Kotorska – satelitski snimak, Crna Gora, foto: NASA, Wikipedia

Počinje Hercegnovskim zalivom, koji se sužava u Kumborski tjesnac, njime prijelazi u Tivatski zaliv, pa kroz Verige ulazi u Risanski i Kotorski zaliv. Sva je optočena mjestima – Njivice, Igalo, Herceg Novi, Savina, Meljine, Zelenika, Kumbor, Đenovići, Baošić, Bijela, Kamenari, Morinj, Risan, Perast, Ljuta, Kotor, Prčanj, Tivat, Krtole, Krašići, Radovići, Rose a između njih je još desetak manjih naselja.

Boku ukrašava sedam ostrva, a to su: Sveti Marko, Mamula (koja se nalazi na ulazu u Boku), Gospa od Skrpjela, Sveti Đorđe, Milosrdja, Ostrvo Cvijeća i Mala Gospa.

Ostrvo Mamula, Boka Kotorska, Crna Gora, foto: Dragana Stanojević, Wikipedia

Boku Kotorsku su proslavili hrabri pomorci, vješti majstori, graditelji, mnogi istaknuti umni ljudi. Ima slavnu istoriju – od grčkih kolonija, preko Ilira, Rima, Vizantije, srpske srednjovijekovne države, do Turaka, Mlečana, Rusa, Napoleona i Austro-Ugarske monarhije.

Ana: „Bokokotorski zaliv je nešto što morate da vidite tokom boravka u Crnoj Gori! Najbolji način da je obiđete je da se provozate po zalivu. Koliko ima prilika za fenomenalne fotografije, ne mogu vam opisati. Srednjevekovni gradovi, njihove kapele, crkve, manastiri, planinski vrhovi, zelenilo, plavetnilo… Obavezno vidite svojim očima!“

Pomorstvo je bila osnova života i dalo je pečat velikom kulturnom naslijeđu. U 17. i 18. vijeku Boka je imala preko 300 brodova duge plovidbe i do 300 manjih, koji su godišnje zarađivali 200.000 mletačkih zlatnika. Peraštani su u 16. vijeku imali pomorsku školu (Nautika) na glasu, a u njoj su školovali mornare i za ruskog cara Petra Velikog.

Svako ko danas posjeti Boku, doživljava je na sebi svojstven način, bilo da se radi o umjetnicima, naučnicima ili turistima, Boka snažno utiče na sva čulna iskustva.

U Boku možete doći našim modernim, klimatizovanim vozilima saobraćajnicama Bar – Budva – Tivat/Kotor, Nikšić – Risan, Trebinje – Herceg-Novi ili Dubrovnik – Herceg-Novi.

Svaku Vašu posjetu ovom prirodno-kulturno-istorijskom fenomenu možemo prilagoditi Važim željama, a svakako bismo Vam preporučili da ne propustite da obiđete Kotor, Perast i Porto Montenegro.

Kotor sa zidina, Boka Kotorska, Crna Gora, foto: Pudelek (Marcin Szala), Wikimedia

Kotor je stari centralni grad Boke Kotorske koji je vjekovima bio na raskršću trgovačkih puteva. Sa bogatim kulturno istorijskim naslijeđem Kotor predstavlja pravi grad-muzej sa brojnim građevinama koje su podignute za vrijeme mletačke vladavine ali i za vrijeme vladavine vizantijskog carstva. Stara mediteranska kotorska luka, okružena impresivnim gradskim zidinama, je vrlo dobro sačuvana i pod zaštitom je UNESKO-a, kao svjetska kulturna baština.

Irena: „Definitivno najljepši dio Evrope!“

Tradicionalne kotorske manifestacije: karnevali, maskenbali, ribarske ili vjerske fešte, i druga brojna kulturna dešavanja namijenjena pripadnicima svih generacija već godinama u Kotor dovode veliki broj turista i gostiju. Ukoliko ovo budu razlozi i za Vašu posjetu Kotoru, onda ćete brzo i lako, na jednom mjestu, u jednom gradu osjetiti vedrinu, raspoloženje, i ispuniti svoja čula pozitivnom energijom.

Od Kotora se do Perasta može stići za samo 15 minuta vožnje ali se nećemo začuditi ako poželite usput da napravimo pauzu za fotografisanje. 🙂

Za Perast se može reći da je to najstarije prebivalište čovjeka na obalama zaliva (o čemu svjedoče ostaci neolitske kulture). Ipak, svoje upečatljive karakteristike Perast je dobio u toku 17. i 18. vijeka i time postao jedan od najljepših primjera baroknog graditeljstva na Jadranskoj obali. Jedinstvo sa gradom čine dva ostrva koja se nalaze u blizini, a to su Gospa od Škrpjela i Sv. Đorđe.

Perast, Boka Kotorska, Crna Gora, foto: Marcin Konsek / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0, Wikimedia

Tokom boravka u Perastu ne propustite priliku da sa lokalnim vodičima obiđete Gospu od Škrpjela.

Duško: „Možete i otplivati do Gospe od Škrpjela, ali ne očekujte da će vas pustiti da se popnete na ostrvo u kupaćim gaćama. :-)“

Legenda kaže da su 22. jula 1452. godine, mornari, na stijeni u sred mora, našli ikonu Bogorodice sa djetetom. Od toga dana, nastala je tradicija da pomorci, po povratku sa uspješne plovidbe, polažu kamenje uz obalu Gospe od Škrpjela. Tako je vjekovima nastajalo ovo, ljudskom rukom pravljeno, ostrvo.

Posjetioci ove crkve mogu vidjeti i nesvakidašnju tapiseriju, koju je tokom 25 godina pravila Jacinta Kunić-Mijović, čekajući dragog da se vrati sa mora i u koju je utkala i djelove svoje kose, zlatne u mladosti i srebrne u starosti.

Sa druge strane, polazeći iz Kotora, na nekih 20-ak minuta vožnje, nalazi se Porto Montenegro – prva luksuzna marina na Jadranu za jahte od 12 do 150 m dužine.

Silvana: „Ekskluzivno, harmonično, nadasve prijatno mjesto.“

Marina Porto Montenegro, upisana je na mapi omiljenih lokacija svjetskih jahting klijenata i kosmopolita sa svih meridijana.

Porto Montenegro, Tivat, Crna Gora, foto: Daniel Nyul, Wikipedia

Pored marine, podignuto je naselje Porto Montenegro, koje je osmišljeno da ispuni sva očekivanja vlasnika jahti. Ovo luksuzno naselje obuhvata i prostrane apartmane na samoj obali mora, jedinstvene restorane, kafiće sa dobrim provodom, te veliki izbor sportskih, rekreativnih i kulturnih aktivnosti i događaja.

Boravak u naselju i marini Porto Montenegro ćete sigurno upamtiti kao zabavan, glamurozan i opuštajući doživljaj.

Call/Viber/Whatsapp: +38268232112
E-mail: office@transfermontenegro.com