Ada Bojana je nastala, prema predanju, tako što se u 17. ili 19. veku nakon nevrijemena, u blizini dva manja ostrva, nasukao brod-jedrenjak „Merito“. Godinama se na olupinu ovog broda i obližnja dva ostrvca taložio riječni nanos od kojega je najpre nastao sprud, a zatim i ostrvo. Ovo ostrvo je vremenom reku Bojanu podijelilo na dva kraka.

Ada Bojana, Crna Gora i Albanija, foto: eutrophication&hypoxia, Wikimedia

Na adi se nalazi poznati turistički i naturistički centar. U okviru Naturističkog centra, možete uživati na nudističkoj plaži koja je otvorena još 1973. godine. U turističkoj ponudi smještaja na adi je boravak u kampu, bungalovima ili sojenicama na rijeci Bojani.

Marija: „Restoran na obali rijeke. Blagi vjetar sa zapada. Žubor talasa. Sunce koje se čarobno spušta u more. Prijatno osoblje. Odlična hrana.“

Obale rijeke Bojane (koja se izliva iz Skadarskog jezera) poznate su po ribarskim sojenicama, sa kojih mještani na tradicionalan način love ribu i koja se može jesti u brojim ribljim restoranima. Naravno, ljubitelji morske ribe mogu okusiti i plodove mora.

Rijeka Bojana, Crna Gora, foto: Milan B., Wikipedia

Adu Bojanu krasi raznovrsno suptropsko i mediteransko rastinje, a neke od biljnih i životinjskih vrsta su jedinstvene u Evropi. Upravo gusta i bujna vegetacija daje Adi čar Amazonije i zajedno s neobičnim životinjskim svetom pretvara je u poseban mikroekološki prostor.

Ono što je manje poznato, a što ćete imati prilike da iskusite sa našom agencijom jeste da vidite flamingose u Crnoj Gori. Prave, ružičaste (pink) flamingose u Crnoj Gori!

Plaže su peščane, a pesak je mekan i sitan poput krupnije mljevenog brašna. Tokom ljetnje sezone voda umije da bude hladnija zbog ulivanja rijeke Bojane u Jadransko more, ali Vam to neće pokvariti uživanje u plitkoj vodi i peščanom morskom dnu. Kilometri sitnog pjeska i plićaka blago i dugo se spuštaju u kristalno čisto more, kao stvoreni su za zabavu u vodi dok gotovo cijelog dana duva blagi Maestral donoseći ljeti preko potrebno osvježenje.

Plaža, Ada Bojana, Crna Gora, foto: Mladifilozof, Wikimedia

Ko je bio na Adi Bojani, reći će Vam da se nigdje ne može dobiti tako lijepa boja kao kada se sunčate na adi. A zaleđe plaže čine dine i jedinstvena životinjska staništa na cijelom Mediteranu, pa će Vam se činiti, ako dolazite iz krševitog dijela Crne Gore, kao da ste otišli na drugi kraj svijeta.

Dragan: „Imam samo jednu riječ za wind-surfing na Adi Bojani. Fenomenalno!“

Ada Bojana je prestižno mjesto za surfing na vjetru. Ne brinite i ako ste početnik ili samo želite da se oprobate u ovom sportu – na Adi Bojani se nalazi i škola wind-surfinga. Povoljni vjetrovi prave odlične talase koji omogućavaju i surfing i jedrenje. I za amatere i stroge kriterije profesionalaca. Početnicima pogoduje ravna linija vode jezerca na kome se uče prvi koraci u ovom sportu. Već sedmodnevna obuka kod profesionalnih učitelja omogućava uživanje na vjetru, a posle mjesec dana obuke dostupni su i vjetrovi na otvorenom moru.

Na Adi Bojani još od 1975. godine radi i škola jahanja.

Ada Bojana najljepša je pri zalasku sunca, kada sunce kao da „uranja“ u more stvarajući nevjerovatnu igru boja. To je čarobno mjesto u koje se posjetioc zaljubi pri prvom dolasku.

Do Ade Bojane se putuje oko sat vremena iz Petrovca (udaljena je oko 30 km od Bara). Ali vožnju našim udobnim i klimatizovanim vozilima možemo učiniti još zanimljivijom posjetom Ulcinju.

Ulcinj je najjužniji grad na crnogorskoj obali. Vjeruje se da su Ulcinj osnovali Iliri u 5. vijeku prije nove ere. Zbog svog strategijskog značaja bio je meta mnogih osvajača: Ilira, Grka, Rimljana, Mlečana, Turaka, gusara, Italijana…

Panorama, Ulcinj, Crna Gora, foto: Dudva, Wikimedia

U Stari grad Ulcinj, opasan kiklopskim zidinama, možete doći sa sjeverositočne strane ili s mora. Među nekoliko gradskih trgova najinteresantniji je Trg robova, gdje su gusari nekada dovodili i prodavali robove. Vjeruje se da je i španski pisac Migel de Servantes proveo 5 godina zarobljen u Ulcinju. Šta više, vjeruje se da je svoj poznato djelo, Don Kihot, napisao baš ovdje, a djevojci dao ime Dulćinea po tadašnjem imenu grada, Dulćinium.

Na Trgu robova nalazi se gradski muzej, mali kompleks koji se sastoji iz 3 zgrade. Jedna od njih je crkva-džamija iz 14. vijeka u kojoj se nalaze brojni arheoloski ostaci: ilirska grnčarija, grčka i ilirska keramika, stubovi katedrale i turski nadgrobni spomenici. Druga je Kula Balšića iz 12. vijeka, korisiti se za umjetničke izložbe, u kojoj je jevrejski disident i reformator Talmuda, Sebataj Sebi u tajnosti molio. U trećoj zgradi nalazi se etnografska kolekcija, sa izložbom predmeta za lov i ribolov, kao i narodne nošnje. Zapadni dio starog grada skriva veličanstvene građevine – Dvori Balšića bili su rezidencija crnogorski vladara, palata Venecija pripadala je gradskim guvernerima.

Erika: „Prelijep grad i danju i noću!“

Ni novi deo grada ne manjka u znamenitostima. Ali, prije svega, preporučili bismo Vam da probate lokalne poslastičarske specijalitete ili da se prošetate „Zlatarskom“ ulicom u kojoj ćete naći brojne zlatare i filigrane, i po nešto za svačiji ukus.

Call/Viber/Whatsapp: +38268232112
E-mail: office@transfermontenegro.com