Skadarsko jezero je najveće jezero u Crnoj Gori i na Balkanskom poluostrvu, površine nešto manje od 400 km² (dvije trećine pripadaju Crnoj Gori, a treća Albaniji).

Sa prosječnom dubinom između četiri i šest metara, i veličinom koja se drastično mijenja prema godišnjim dobima, Skadarsko jezero je zanimljivo i u geografskom smislu. Ipak, ono što je „poslastica“ za posjetioce su srednjevjekovni manastiri i crkve, utvrđenja (Lesendro, Grmožur), prijestonica (Žabljak, 15. vijek – prijestonica nekadašnje Zete), prva štampana slova (Oktoih), zatvor, ušorena i napuštena ribarska sela, „konzervirane“ urbanističke cjeline, živa sela u kojima je „vrijeme stalo“, ptice (stotine vrsta od kojih neke možete vidjeti samo ovdje), riblji svijet i šarenilo flore, i restorani nacionalne kuhinje.

Beti: „Savršeno mjesto za bekstvo od svega! Samo da uživate u aktivnostima i avanturama. Prijatni ljudi i mnoštvo kvalitetnih vinarija! :-)“

Jezeru se može prići iz više pravaca. Iz pravca Podgorice, starim putem iz Petrovca ili Bara, ili kroz tunel Sozina iz Sutomora. Neki su putevi brži, a neki pružaju fenomenalan, panoramski, pogled na jadransku obalu i Skadarsko jezero.

Skadarsko jezero, Crna Gora, foto: Diego Delso, delso.photo, License CC-BY-SA, Wikimedia

Krstarenje Skadarskim jezerom pruža uživanje u prirodnim ljepotama Jezera, njegovim močvarnim obalama prekrivenim trskom, lokvanjima i kasaronjom, mnogobrojnim ostrvima – goricama i kulturno-istorijskim spomenicima. Prelijepe, skrivene plaže i kupanje u Jezeru sastavni su dio ove avanture. Oni malo smeliji se mogu okušati i u vožnji tradicionalnim drvenim čamcima – čunovima.

Marko: „Ovo mjesto je kao stvoreno za posmatranje ptica i uživanje u prirodi. Na prvi pogled je još samo jedno močvarno jezero, ali onda se otvaraju njegove ljepote! Ogroman broj ptica koje se ni malo ne stide objektiva…“

Zaljubljenici u sportski ribolov tokom posjete Skadarskom jezeru imaju priliku da okušaju sreću i ulove nekog krapa (šarana), ukljevu ili jegulju. Preporučujemo da ulov, nakon fotografisanja, vrate u jezero, a ako želite da je okusite uputićemo se u lokalne restorane u kojima ćete moći da probate nacionalne specijalitete – dimljeni krap ili ukljeva spremljeni „na salatu“.

Ukljeva, foto: Snezana Vejnovic, Talas Montenegro

Na trpezi će se uz odlično pripremljenu ribu naći i vino koje predstavlja tradicionalni proizvod regiona. Crmnica je kolijevka autohtonih vinskih sorti vranca i kratošije. Ovdje se vjekovima proizvodilo vino i rakija karakteristične arome kojima se čak pripisuju i ljekovita svojstva. Trpezu još bogatijom čine i kvalitetan koziji sir, masline i maslinovo ulje.

Na obali jezera nalazi se mali, ali po mnogima jedan od naljepših u Crnoj Gori, gradić – Rijeka Crnojevića.

U samom gradu su očuvani ostaci istorijskih građevina iz vremena Ivana Crnojevića (vladara Zete), kao što su podrumske prostorije za koje se vezuje rad „Obodske štamparije“ gjde je 1494. godine štampana prva ćirilična knjiga u Evropi „Oktoih prvoglasnik“.

U njemu je otvorena i prva apoteka u Crnoj Gori, prva fabrika oružja, a početkom 20. vijeka u fabrici „Marica“ proizvodio se i sedef-biser od riblje krljušti.

Valerija: „Veličanstveno mjesto u srcu planina! I odlična riba po razumnim cijenama.“

Stari Most, Rijeka Crnojevića, Crna Gora, foto: Javier Sánchez Portero, Wikimedia

Na ulazu u Rijeku Crnojevića je kameni „Danilov most“. Podigao ga je knjaz Danilo 1853. godine u spomen svoga oca Stanka Petrovića. Uz most je na lijevoj obali rijeke podigao jednospratnu kuću poznatu pod imenom „Mostina“, očuvanu do danas. Most je služio kao veza između varoši i Riječkog grada i dio starog karavanskog puta Rijeka Crnojevića – Virpazar. Kralj Nikola I Petrović je na Rijeci podigao zimski dvorac „Ljeskovac“ i sagradio veliki most koji povezuje Rijeku sa Virapazarom. Ovaj most je dugačak 120 metara i zove se „Novi most“.

Ipak, najstariji sačuvani objekat u Rijeci Crnojevića je kuća Svetog Petra.

Uživanje u posjeti ovom mjestu upotpunjavanju bogata gastronomska ponuda autentičnih ribiljih specijaliteta (naročito suva ukljeva zbog svoje unikatnosti i izuzetnog ukusa, veoma tražena i na italijanskim trpezama), tematske šetnje, vožnja kajakom.

Call/Viber/Whatsapp: +38268232112
E-mail: office@transfermontenegro.com