Put Cetinja polazimo iz vašeg hotela i vozimo se putem ka Podgorici. Nakon kratke vožnje pravimo foto pauzu iznad Budvanske rivijere. Sa planinskog masiva Lovćena pruža se fenomenalan pogled na cijelu Budvansku rivijeru.

Vozimo se modernim, udobnim, klimatizovanim vozilima, i posle (oko) 45 minuta stižemo na Cetinje.

Cetinje je istorijska i sadašnja prestonica Crne Gore, udaljena od Budve svega 32 km (oko 45 minuta vožnje).

Smješten u podnožju planine Lovćen, na prosječnoj nadmorskoj visini od 670 m, ovaj grad „skriva“ veliki broj istorijskih građevina, relikvija, manastira, crkvi i muzeja, te s pravom nosi naziv „grad-muzej“. Zbog svoje autentične arhitekture, šarmantnih ulica i bogatstva kulturnih zdanja, Cetinje je svojevrsna razglednica Crne Gore.

Prestonica Cetinje, Crna Gora, foto: Vberger, Wikipedia

Amien: „Prebogata regija za ljubitelje prirode i istorije.“

U prošlosti je bio bojno polje, sklonište Crnogoraca, i sjedište najvažnije crnogorske dinastije, Petrović Njegoš, na koju su Crnogorci veoma ponosni.

Petar II Petrović – Njegoš, foto: Đorđe D. Božović, Wikipedia

Petar II Petrović Njegoš, peti član dinastije, zasigurno zaslužuje posebno mjesto u istoriji i kulturi Crne Gore. Značajno mjesto, koje svakako preporučujemo da obiđete, zauzima Biljarda, bivša rezidencija Petra II Petrovića Njegoša – knjaza i vladike, velikog pjesnika i filozofa. Ime je dobila po bilijarskom stolu koji je Petar II kupio u Beču. U njoj je Njegoš svoje misli prenosio na papir i napisao remek djelo „Gorski vijenac“. U njoj ćete sigurno osjetiti vrijeme, okolnosti i uslove u kojima je stvarao izvanredna književna djela 19. vijeka.

U staklenom paviljonu pored Biljarde, 1917. godine, konstruisan je veliki reljef cijele Crne Gore. Reljef će vam dočarati brdovite predjele ove male ali ponosite zemlje. Shvatićete zašto ni jedna strana sila nije uspjela da je zaista pokori.

Nakon posjete Biljarde možete krenuti u laganu šetnju kroz grad ili na kafe pauzu u nekom od barova u centru grada. Predlažemo vam i posjetu Cetinjskom manastiru (u kojem se čuva desna ruka Sv. Jovana Krstitelja – ruka kojom je krstio Isusa Hrista) i male crkve na Ćipuru, u kojima se nalaze grobnice pojedinih članova dinastije Petrović.

Cetinjski manastir, Crna Gora, foto: Koroner, Wikimedia

Sam Njegoš je izabrao posebno mjesto za svoj počinak, kako bi i dalje posmatrao svoju zemlju i narod. Po legendi, Njegoš je odabrao Jezerski vrh, drugi najviši na Lovćenu, jer je verovao da treba da ostavi najviši vrh budućim generacijama i vladarima. Na najvišem vrhu – Štirovnik, danas se nalazi TV toranj, pa možemo reći da je bio u pravu. 🙂

Darel: „Izazovan put, ali vredan! Spectakularan pogled na Kotor, Boku Kotorsku, planinske vence i Njegošev mauzolej zaslužuju pet zvjezdica!“

Njegoševa grobnica je danas mauzolej. Podignut je po zamisli hrvatskog arhitekte Ivana Meštrovića na mjestu na kojem je prethodno srušena Njegoševa zavjetna crkva (podignuta u slavu Sv. Petra Cetinjskog oko 1854. godine). Crkva je granatirana u oba svjetska rata da bi konačno bila srušena 1974. godine kada je podignut mauzolej.

Njegošev mauzolej, Lovćen, Crna Gora, foto: Michael Tyler, Wikipedia

Od Cetinja do Njegoševog mauzoleja vodi asfaltni put u dužini od oko 20 km. Ipak, do samog mauzoleja se ne može doći kolima već se kroz planinski masiv prolazi tunelom sa stepeništem. Stepenište čini ukupno 461 stepenik i kada stignete na vrh, nalazićete se na 1.660 m nadmorske visine. Udahnite duboko i širom otvorite oči. Okrenite se lagano oko svoje ose. Očaraće vas predivan pogled na Boko-Kotorski zaliv, Skadarsko jezero, visoke planine na sjeveru Crne Gore, kao i dio Albanije. Legenda kaže da je po vedrom i sunčanom danu moguće vidjeti i obalu Italije.

Njegošev mauzolej na Lovćenu – skulptura Njegoša u kapeli, Foto: Milica Buha, Wikipedia

U mauzoleju ćete vidjeti dvije kamene karijatide: majke i ćerke, kao i figuru Njegoša, a u kripti mauzoleja Njegošev grob. Time zaokružićemo priču o velikom vladaru i pjesniku, o značajnom dijelu crnogorske istorije. Spajanjem prirodne ljepote, kulture i istorije, dobićete vjernu sliku jednog naroda sa brdovitog Balkana.

Milana: „Nacionalni park Lovćen nudi brojne aktivnosti. Pored hajkinga i posete Mauzoleju sa kojeg se pruža fenomenalan pogled, zaista smo uživali i u ‘Adventure’ parku. Sve u svemu, bio je to fenomenalan dan!“

Call/Viber/Whatsapp: +38268232112
E-mail: office@transfermontenegro.com